ELLE

Cele mai multe dintre femeile pe care le-am văzut părăsind un bărbat au făcut-o cu o demnitate aproape ritualică. Când o femeie se ridică şi pleacă dintr-o relaţie, în jurul ei se face o vreme tăcere. E ca şi cum n-ar mai înceta barbatii să ne minuneze, din nou şi din nou şi din nou, că o fiinţă înzestrată cu atâta răbdare şi fineţe poate tăia nodul gordian dintr-o dată, cu hotărâre şi cu sânge rece.

Când suferă într-o relaţie de cuplu, femeia e asemenea dragostei din Epistola către Corinteni:

“toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă”.
Dar, ca şi dragostea, ea “nu cade niciodată”. Sau aproape niciodată. Când ajunge la capătul răbdării, când o ultimă picătură umple paharul, revolta ei e spectaculoasă. Şi e aşa pentru că, de cele mai multe ori, se revoltă în cunoştinţă de cauză. Nu bănuie, ci ştie că nimic, dar absolut nimic n-ar mai fi mers în acea relaţie. Pentru că ea, cel puţin, i-a dat toate şansele. În această certitudine îşi găseşte şi tăria şi hotărârea şi sângele rece.

În urma ei rămân un bărbat încă năucit de ce i s-a-ntâmplat şi un număr de privitori impresionaţi de ceea ce au văzut. Dar ea nu mai vede lucrurile astea, pentru că, după ce-a spus ce-a avut de spus, rareori mai priveşte în urmă.
Alt lucru extraordinar este că, în vreme ce barbatii abia anticipeaza suferinţa care va urma, femeile trăiesc această suferinţă în chiar clipa în care pun punct. Pentru un bărbat, despărţirea este, nu de puţine ori, energizantă, pentru că ne pansează orgoliul sau ne potoleşte setea de schimbare. Pentru femei, este depresogenă. Fie că sunt părăsite, fie că părăsesc, ele resimt despărţirea ca pe o violenţă. Şi este cu atât mai impresionant să le vezi găsindu-şi puterile de a trece peste această auto-mutilare în numele binelui propriu pe termen lung.
Am cunoscut femei devastate fizic, social şi psihic de încetarea unei relaţii, femei care şi-au întors o vreme viaţa cu susu-n jos, care s-au pedepsit practicând auto-abuzul sau abstinenţa, care au întors spatele lumii sau care şi-au trimis destinul în recreaţie. Dar cele mai multe s-au reîmpăcat după o vreme cu ele însele, şi, după ce au închis uşile şi ferestrele deschise spre hău, şi-au văzut de viaţă.

Bărbaţii trebuie să se lupte cu o educaţie care interzice tristeţea (“un bărbat adevărat nu plânge niciodată”), aşa că cei mai mulţi sunt condamnaţi la o suferinţă cu intermitenţe, rareori la fel de intensă ca a femeilor, dar care nu se mai termină niciodată.

Un bărbat adevărat se poate trezi că suspină la nunta unei foste chiar şi când e la braţ cu iubirea vieţii lui (“uite ce-am pierdut…”) sau îşi poate întrerupe lamentaţia după cea mai frumoasă femeie din lume, care tocmai l-a părăsit, ca să-i facă avansuri primei necunoscute (“nu se ştie niciodată…”). În vremea asta, femeile isi vad de ale lor. Şi merg mai departe.

:: Elle, februarie 2009

miercuri, 8 septembrie 2010

18 ani !

Fiecare varsta e altfel…fiecare perioada e diferita…iubesti diferit,simti diferit,privesti lucrurile dintr-o perspectiva total noua si reactionezi altfel…Nu poti compara 15 ani cu 18,un baiat cu un altul,sau marea cu muntele…Pe fiecare iubesti intr-un alt mod,si cu intensitate mai mare sau mai mica,iar amintirile sunt mai intense ..sau nu!
Ajungem la o varsta (in cazul meu ,18 ani) in care nu ne vine sa credem ca intr-adevar am crescut,si ca puteam fi, pe bune, responsabili de noi (nu ca inainte nu eram,dar acum toata lumea tine sa iti aminteasca asta,fiind major,sa nu cumva sa ajungi in puscarie(cu putina exagerare)).
Am 18 ani si nu regret nimic din ce am facut pana acum…Am amintiri frumoasa,am regrete,am deceptii,si am zambete…Le am pe toate si nu le regret.Fiecare experienta,fiecare persoana din viata mea a insemnat ceva.Si am invatat de la toti si din toate.Lucrurile bune le-am ales iar pe cele rele …ei bine..poate ca uneori nu stiam sa fac diferenta,dar ce rost mai avea daca erau toate bune si perfecte?! Am cunoscut oameni care ma incurajau in tot ce vreau sa fac (teatru) ,sau dimpotriva care imi spuneau ca nu am nici o sansa…nu i-am ascultat.De ce sa iti bati capu’ cu altii,cand poti sa te concentrezi asupra ta?!
Am 18 ani,si simt lucrurile altfel,gandesc altfel,si am asteptari mai mari de la mine.
Tu cum esti/erai la 18 ani?!

3 comentarii:

Atmosphere spunea...

foarte frumos si adevarat.

giolly spunea...

la 18 ani aveam emotii pentru bac, pentru ca ma indrostisem pentru prima oara, incercam sa cresc mai repede, asteptam facultatea, sa plec, sa vin, sa ranesc si sa fiu ranit. pana la urma cum era la 18 ani?
Un brailean

Anonim spunea...

La 18 ani e greu...multe schimbari,mai multe dezamagiri,bac,admitere,facultate,alta viata...parca dintr-o data ti se schimba perspectivele si prioritatile devin altele...18 e altceva,cu siguranta!(cel putin pentru mine)